Hyvä otsikko on koukuttava ja pysäyttävä. Se ei kuitenkaan tarkoita äärimmäisten keinojen käyttöönottoa, vaan sellaisten asioiden laittamista otsikkoon, joka aiheuttaa lukijassa reaktion.
Olen usein kursseilla käyttänyt tästä esimerkkinä oman nimen kuulemista. Kun kuulet jostain torin laidalta oman nimesi, reagoit samantien. Vaistomaisesti käännät katseesi äänen suuntaan, höristät korvasi ja kaikki tarkkaavaisuutesi kohdistuu samaan suuntaan – mitä minusta puhutaan?
Samaa reaktiota aiheuttavat esimerkiksi sanat, joista tunnistamme itsemme, teemat joista olemme kiinnostuneita ja muuten vain uteliaisuutemme herättävät asiat, kuten ”oletko sinäkin leikannut marjapensaasi aina väärin?”. Eihän minulla itse asiassa mitään marjapensaita tällä hetkellä ole, mutta kunhan halusin tietää tulevaisuuden varalle….
Kokosin sinulle tähän blogiin 3 helppoa keinoa, joilla voit esimerkiksi koukuttaa lukijasi ja aiheuttaa hänessä näitä reaktioita. MUTTA sitä ennen voit halutessasi ladata sähköpostiisi ilmaisen minikurssini pysäyttävien otsikoiden tehtailuun.

Eli miten keksiä hyvä otsikko?
1. Kysy kysymys, johon lukija haluaa tietää vastauksen
Yksi mielestäni helpoin tapa otsikoida on kysymys-vastausrakenne. Nosta otsikkoon jokin kysymys, johon lukijasi haluaa tietää vastauksen.
Epäonnistuneeksi tämä otsikko muodostuu kuitenkin silloin, kun kysymykset ovat todella tylsiä. Siis jos henkilö näkee somefeedissään kymmenen ”Mitä on hakukoneoptimointi?” -otsikkoa, tuskin hän klikkaa niistä yhtäkään.
Hyppää siis kysymyksissäsi tylsistä syvemmälle. Etsi kysymykseen jokin uusi näkökulma tai kysy kysymys omalla tyylilläsi. Esimerkiksi ”Mikä on vaikein asia hakukoneoptimoinnissa?”, ”Miksi hakukoneoptimointi ei toimi” tai ”Mikä on nopein tapa tehdä optimointia?” ovat heti todella paljon mielenkiintoisempia kuin tuo ensimmäinen vaihtoehto.
Lisäksi on hyvä kiinnittää huomiota siihen, missä kanavassa otsikon esität. Blogiotsikot saavat olla informatiivisempia ja sinänsä myös tylsempiä. Somekanavissa koukutus on tehtävä niillä mielenkiintoisemmilla kysymyksillä.
Mutta kun valitset otsikkoon kysymyksen, johon lukijasi oikeasti haluaa tietää vastauksen, olet jo pitkällä.
Vinkki: Mieti myös, mikä on tekstin rooli asiakkaan polulla. Tavoitteletko uusia kiinnostuneita vai puhutko vakioasiakkaillesi?

2. Kerro lupaus, jonka lukemisesta saa
Hyvä otsikko kertoo jonkin hyödyn tai lupauksen. Miksi itse asiassa pysähtyisin tekstisi äärelle? Miksi klikkaisin? Kun henkilö näkee edessään kymmenen eri otsikkoa, on hänen tehtävä valinta. Mihin hän aikansa käyttää, mikä on lukemisen arvoinen.
Kerro siis lukijalle hyöty, jonka hän lukemisesta oikeasti saa. Mieti siis otsikkoa ja koko tekstiä kirjoittaessasi, kenelle itse asiassa kirjoitat tekstin? Ja tietysti miksi kirjoitat tekstin? Mikä on sen punainen lanka, syy olla olemassa?
Nykyisin kirjoitamme paljon tekstejä, vain koska digimarkkinoinnissa niin täytyy tehdä. Tarvitsemme näkyvyyttä, klikkauksia, asiakkaita, kiinnostuneita. Mutta mitä itse asiassa itse annamme heille?
Kun pidämme mielessämme sen tosi asian, että yrityksen tärkein tehtävä on palvella asiakkaita, olemme jo pitkällä. Myös myynnin tärkein tehtävä on palvella asiakkaita – ja myös kaikkien tekstien tärkein tehtävä on palvella asiakkaita.
Miten siis tekstisi palvelee asiakastasi kaikkein parhaiten? Kerro se otsikossa ja koukutat juuri unelma-asiakkaasi taatusti.
Vinkki: Mieti myös, kuka oikeasti hyötyy palvelustasi/tuotteestasi kaikkein eniten.
3. Puhuttele lukijaa niin suoraan kuin pystyt
Kerroinkin jo alussa esimerkiksi siitä, kuinka ihminen reagoi omaan nimeensä. Toiseksi mitä lähemmäs häntä pääset, sitä henkilökohtaisemmalta teksti hänestä tuntuu.
On hyvä puhutella niin ”Hei yrittäjä”, ”Hei balettitanssija” kuin ”Hei mekkoja rakastava” tyylillä, jolloin jokainen joka kuuluu samaan kategoriaan, voi tunnistaa itsensä ja että täällä on jotain minulle.
Mutta jos oikeasti haluamme koukuttaa henkilön, on uskallettava rajaamaan tarkemmin. Ehkä sinäkään et oikeasti halua tavoittaa meitä kaikkia mekkoja rakastavia – vaan ehkä mekkosi on suunnattu heille, jotka rakastava juuri kellohame helmaa, värien ilottelua ja tyköistuvia malleja.
No, ehkä sait jo kiinni ajatuksesta. Usein puhuttelemme otsikoissa melko isoa joukkoa, vain tuotteemme on tarkoitettu heistä vain osalle. Jos (kun!) haluat koukuttaa mukaan juuri oikean kohderyhmän, tarkenna otsikkoa.
Uskalla siis rajata ja puhutella häntä, joka on oikeasti tarkkaa kohderyhmääsi. Näin kiinnität juuri oikean ihmisen huomion ja hän tuntee, että hänet huomioon hyvin henkilökohtaisella ja syvemmällä tasolla.
Vinkki: Mieti myös, kuka oikeasti hyötyy palvelustasi/tuotteestasi kaikkein eniten.
Hyvä otsikko syntyy testaamalla ja harjoittelemalla
Kokeile mitä toimii juuri omaan yleisöösi kaikkein parhaiten. Kun toiset syttyvät salaisuuksista, toisten yleisö karttaa niitä kuin mädäntynyttä omenaa.
Paras viestintä syntyykin oman unelmalukijansa tuntemisesta, kaipaako hän innostusta, toiveikkuutta, lupauksia vai nopeita vinkkejä, jotka ehtii lukaista vaikka lasten vartin päikkäreiden aikana.
Mikäli kaipaat lisää apua otsikointiin ja haluat lähteä harjoittelemaan pysäyttävämpien otsikoiden kirjoittamista, klikkaa itsesi mukaan ilmaisten Otsikkotehtaan materiaalien pariin!