Miten kirjoittaa hyvä hissipuhe?

Kirjoitusharjoitus pienyrittäjälle.

lukuaika 8 min. | markkinointi

Miten kirjoittaa hyvä hissipuhe? | Hissipuhe on lyhyt, ytimekäs ja vaikuttava puhe, jolla esitellään oma liiketoiminta tai idea tiiviisti, yleensä noin 30–60 sekunnissa. Nimensä mukaisesti hissipuhe on tarkoitus esittää ajassa, joka vastaa hissimatkan pituutta – siis nopeasti, mutta tehokkaasti.

Pienyrittäjälle hissipuhe on hyvä tiivistys omasta toiminnasta, sillä hetki markkinoida omaa yritystä voi tulla yllättäen vastaan niin Facebook-ryhmien keskusteluissa, verkostoitumistilaisuuksissa kuin kaupan kassa jonossa. 

Erityisen tärkeänä näen hissipuheen kuitenkin siksi, että sen avulla on hyvä kirkastaa oma toiminta ennenkaikkea itselleen. Mitä itse asiassa teet, mitä lupaat asiakkaalle ja mitkä ovat ne kärkiviestit, josta haluat tulla tunnetuksi?

Osan hissipuheestasi pitäisi löytyä esimerkiksi Instagramin biosta, nettisivuiltasi ja oikeastaan joka paikasta. Olipa kyseessä potentiaalinen asiakas, sijoittaja tai yhteistyökumppani, joka löytää sinut jostain tai törmää sinuun – hissipuhe antaa sinulle mahdollisuuden jättää pysyvä muistijälki ja erottautua kilpailijoista.

Tässä blogitekstissä nostan esiin muutaman tärkeän pointin hissipuheesta ja sen jälkeen pääset kirjoittamaan oman hissipuheesi askel askeleelta ohjeiden pohjalta.

Mitä huomioida ennen hissipuheen kirjoittamista?

Koska hissipuhe on lyhyt, on siihen valittava vain tärkeimmät asiat. Et voi puhua kaikille ja kaikesta, vaan karsittava lauseet minimiin. Lämmitellään siis hiukan ennen varsinaista kirjoitustyötä ja pohditaan mikä yrityksessäsi ovat ne kaikkein tärkeimmät asiat.

1. Tunnista kohdeyleisösi

Ensimmäinen askel hissipuheen kirjoittamisessa on määritellä, kenelle puheesi on suunnattu. Mikä on itsellesi se kaikkein tärkein kohderyhmä, jolle puheesi suuntaat?

Pääpuheen lisäksi voi myös miettiä hiukan erilaisia puhevaihtoehtoja eri yleisöille, jotta osaat mukauttaa hissipuheesi tilanteiden mukaan. Esimerkiksi sijoittajalle tai yhteistyökumppanille puhuttaessa painopiste voi olla yrityksen kasvupotentiaalissa tai tuotto-odotuksissa, kun taas potentiaalista asiakasta kiinnostavat konkreettiset hyödyt ja ongelmien ratkaisu.

Mieti, mikä on tärkeintä kohdeyleisöllesi ja mitä he haluavat kuulla. Tämä auttaa sinua tiivistämään viestin.

2. Pohdi, minkä ongelman ratkaiset

Hyvä hissipuhe keskittyy selkeästi siihen ongelmaan, jonka yrityksesi ratkaisee. Potentiaalinen asiakas tai yhteistyökumppani haluaa tietää, miksi sinun tuotteesi tai palvelusi on tarpeellinen ja miten se hyödyttää heitä. Tämä on olennainen osa hissipuhetta, koska se antaa kuulijalle syyn kuunnella ja kiinnostua.

Mieti siis jo tässä vaiheessa, minkä ongelman ratkaiset, miten ja mitä hyötyä siitä on kohdeyleisölle.

3. Erottuvuustekijät

Mikä erottaa sinun yrityksesi kilpailijoista? Kokemukseni mukaan yksi vaikeimmista asioista pienyrittäjille on kirkastaa omat erottuvuustekijät ja kilpailuvaltit. On vaikea nähdä mikä omassa toiminnassa on se asia, jonka nostaa esiin.

Olennaista on kuitenkin huomata, ettet oikeastaan tarvitse kuin yhden asia, josta jäädä mieleen. Sinun ei tarvitse olla nopein, paras, ketterin, palvelualttius, positiivisin ja hauskin – vaan valitse yksi positiivinen ominaisuus, jota korostat yrityksessäsi. (Tämä pohjautuu psykologisesti haloefektiin). 

Mikäli omat kilpailuvalttisi ovat vielä mysteeri, katso seuraava ”Sanallista 3 kilpailuvalttiasi” -startti ja lähde mukaan kirkastamaan omat kärkiviestisi.

MUTTA SITTEN ITSE KIRJOITUSTEHTÄVÄÄN!

Miten kirjoittaa hyvä hissipuhe?

Kirjoitusharjoitus pienyrittäjälle: Hissipuhe

Hyvä hissipuhe kiteyttää osaamisesi ja lupauksesi muutamaan lauseeseen ja siksi luomme puheesi käyttäen apuna ”oneliner” -tekniikkaa. 

Aloita kirjoittamalla jokaiseen kohtaan oneliner eli kirjoita yhdellä lauseella vastaus kysymykseen. Kysymyksen perästä löydät esimerkkivastauksen.

1 | Kuka olet?

Olen kasvatukseen erikoistunut tunnetaitokouluttaja.

2 | Ongelma (asiakkaan ongelma):

“Tuoreet vanhemmat eivät tiedä kuinka kohdata uhmaikäinen.”

3 | Ratkaisu(ni):

“Oivallutan vanhempia ymmärtämään itselleen sopivat toimintatavat.”

4 | Arvo jonka tuotan:

“Kasvatustyö on varmempaa, rennompaa ja stressittömämpää.”

5 | Asiakastarina/konkreettinen onnistuminen:

“Tein työpajan, jonka myötä vanhemmat kokivat saaneensa runsaasti eväitä arkeensa ja näin arki oli sutjakampaa.”

6 | Visio(ni):

“Tulevaisuudessa haluan ottaa paremmin myös isät mukaan työpajoihin.”

7 | Toimintakehoite:

“Seuraavien työpajojen ajan löydät sivuiltani.”

Kun vastaukset on kirjoitettu, on aika koota hissipuheesi. 

Kirjoita teksti, jossa etenet seuraavan kaavan mukaisesti:

  • Kuka olet, mitä teet / mistä tulet.
  • Mitä yrityksesi tekee ja ketä tarjoamasi hyödyttää /millä tavoin ainutlaatuisesti kilpailijoista erottuen.
  • Minkä ja kenen ongelman yrityksesi tarjoama ratkaisee?
  • Miten juuri sinun yrityksesi tarjoama ratkaisee ongelman?
  • Kuinka moni asiakas hyötyy palveluista/tuotteista jo nyt tai jokin muu näyttöön perustuva fakta, joka kiinnostaa kuulijaa.
  • Mikä on tarjoamasi ydinarvo asiakkaalle, entä konkreettiset hyödyt?
  • Mitä seuraavaksi?
Esimerkki:

Olen kasvatukseen erikoistunut tunnetaitokouluttaja. Olen huomannut, etteivät tuoreet vanhemmat aina tiedä, kuinka kohdata uhmaikäinen. Pidänkin työpajoja, joissa oivallutan vanhempia ymmärtämään itselleen sopivat toimintatavat. Tämän myötä kasvatustyö on varmempaa, rennompaa ja stressittömämpää. 

Tein esimerkiksi juuri viime viikolla työpajan, jonka myötä vanhemmat kokivat saaneensa runsaasti eväitä arkeensa ja näin arki oli sutjakampaa. Tulevaisuudessa haluaisinn ottaa paremmin myös isät mukaan työpajoihin. Jos työpajat muuten kiinnostavat, seuraavien työpajojen ajat löydät sivuiltani.”

Valmis! Onnistuiko hissipuhe?

 

Haluatko oppia yrittäjän tärkeimmät kirjoitustaidot? Ja kaipaatko lisää näkyvyyttä somessa, innostunutta ja sitoutunutta yleisöä sekä myyntiä, muttet oikein tiedä, kuinka sen tekisit? 

Startti tavoitteelliseen kirjoittamiseen -kurssilla opit, kuinka kirjoitat kiinnostavia, innostavia ja myyviä tekstejä omalle sometilillesi. Kasvata seuraajakuntaa, luo sisältöä johdonmukaisemmin ja kirkasta se, kenelle oikeasti teet sisältöäsi. 

4 viikon kurssin jälkeen osaat 

  1. kirjoittaa erilaista sisältöä, joka oikeasti kiinnostaa yleisöäsi.
  2. kirjoittaa koukuttavia tekstejä, jotka jaksaa lukea alusta loppuun saakka.
  3. kasvattaa yleisön sitoutumista omiin sisältöihin.
  4. kirjoittaa tekstiä, joka myy.

Lisätietoa kurssista TÄÄLTÄ 

Sinua saattaisi kiinnostaa myös:

>>> Miten oppia kirjoittamaan paremmin? Kirjoitusharjoitus yrittäjälle 

>>> Miten markkinoida yritystä vuonna 2025 (ilman isoa budjettia)

>>> 3 täsmävinkkiä otsikointiin -video