Miten oppia kirjoittamaan hyvin? Kirjoittaminen on yrittäjälle tärkeä taito, sillä ovathan houkuttelevat tekstit yksi tärkeimmistä myyntivalteistasi.
Hyvin kirjoitettu viesti rakentaa brändiä, kasvattaa asiakassuhteita, sitouttaa yleisöä, luo sinusta kuvaa asiantuntijana ja tietysti myös myy. Mutta ennen kaikkea houkutteleva viesti luo yhteyttä ja ymmärrystä sinun ja asiakkaasi välille.
Siis toisin sanoen, kun lukijalle on selkeää mitä arvoa yrityksestäsi, tuotteistasi ja palveluistasi on juuri hänelle, hän on valmiimpi ostamaan sinulta.
Täytyykö sitten olla Leena Lehtolainen voidakseen luoda innostavia, kiinnostavia ja myyviä tekstejä?
Ei onneksi. Aivan perustaidot riittävät, kun vain teet sen oikein. Onneksi kirjoittaminen on asia, jota jokainen meistä voi oppia – sillä tässäkin asia vain harjoittelu tekee mestarin.
Tässä blogissa annan sinulle muutaman konkreettisen keinon parantaa tekstejäsi samantien, ja lopusta löydät kirjoitusharjoituksen, jonka avulla kirjoitat koskettavampia ja vaikuttavampia tekstejä.

Miksi kirjoitustaito on tärkeä yrittäjälle?
Yrittäjän arjessa kirjoittaminen on läsnä useissa muodoissa. On kirjoitettava sähköposteja, somepostauksia, verkkosivujen sisältöjä… no, kyllähän sinä tämän jo tiedät!
Näissä kaikissa tilanteissa hyvä kirjoittaminen on tärkeää, sillä se voi vaikuttaa siihen, miten brändi tai yritys koetaan. Epäselvä tai huolimattomasti kirjoitettu viesti voi aiheuttaa väärinymmärryksiä tai antaa epäammattimaisen vaikutelman.
Ja yksi isoimmista yrittäjän ”kirjoitusvirheistä” on kirjoittaa asioista vain omasta näkökulmastaan. Monet yrittäjät puhuvat siitä, kuinka ”meillä on uusi palvelu”, ”meille on tullut uutuuksia”, ”me autamme sinua” tai kertoo muuten vain omista kuulumisistaan – eikä asiakas luonnollisesti oikein ymmärrä, miksi se häntä tulisi kiinnostaa.
Hyvin kirjoitettu teksti taas:
- Pysäyttää lukijan ja pitää hänet otteessaan: Panosta otsikoihisi ja aloitukseen, jotta lukijasi malttaa pysähtyä tekstisi äärelle.
- Selkeyttää ja vakuuttaa: Selkeä viesti tuo esille asiantuntijuuden ja auttaa asiakasta ymmärtämään tuotteesi tai palvelusi arvon.
- Rakentaa luottamusta: Kun viesti on jäsennelty, helppolukuinen ja ymmärrettävä, se rakentaa luotettavaa mielikuvaa yrityksestäsi.
- Herättää tunteita ja sitouttaa: Hyvä kerronta herättää tunteita, jättää muistijäljen ja luo yhteyden lukijaan.
Yksi tekstin tärkeimmistä osista on tietysti otsikko, jonka tehtävä on pysäyttää juuri oikea henkilö lukeman tekstiäsi. Mikäli kaipaat lisää vinkkejä otsikointiin, nappaa alta 3 täsmävinkkiä otsikointiin -video.

Kuinka oppia kirjoittamaan hyvin?
Hyvä kirjoittaminen ei tarkoita aina kieliopin hallintaa tai nokkelia sanankäänteitä. Parhaat markkinointi- ja myyntitekstit ovat usein yksinkertaisia ja selkeitä, ja tärkeämpää on tavoittaa yhteinen kieli asiakaskunnan kanssa.
Siksi kaikkein tärkeintä onkin tuntea oma kohdeyleisö. Jos haluat myydä jotain nuorisolle, voit olla varma, ettei tylsä virastokieli pysäytä heitä tekstisi äärelle. Jos taas kohderyhmäsi on seniorikansaa, ei kaikki uudet teinisanat välttämättä ole heille tuttuja (Ja ei välttämättä enää edes monellekaan yli 30-vuotiaalle ;D)
Siispä ennen kuin aloitat kirjoittamaan, kysy itseltäsi: kenelle kirjoitat? Kohdeyleisö määrittää kirjoitustyylin, sävyn ja sisällön. Jos kirjoitat esimerkiksi ostoa juuri harkitseville, keskity siihen, mitä he haluavat tietää ja miten tuotteesi tai palvelusi ratkaisee heidän ongelmansa.
Tässä lisäksi 5 vinkkiä, jotka tekstejä kirjoittaessa on hyvä huomioida:
1. Pidä viesti selkeänä ja yksinkertaisena
Yksi suurimmista virheistä, joita kirjoittajat tekevät, on yrittää sanoa liikaa kerralla. Keskity yhteen pääviestiin ja tue sitä muutamalla keskeisellä kohdalla. Selkeys ja yksinkertaisuus helpottavat lukijaa ymmärtämään ja toimimaan viestisi pohjalta.
2. Aloita vahvasti
Aloitus on ratkaisevan tärkeä. Ensimmäisten lauseiden on tarkoitus herättää kiinnostus ja houkutella lukija jatkamaan. Voit aloittaa kysymyksellä, kiinnostavalla faktalla tai lupaamalla hyötyä lukijalle.
3. Kirjoita luonnos ja palaa siihen myöhemmin
Kirjoittaminen ei ole yksivaiheinen prosessi. Kirjoita ensin luonnos, äläkä huolehdi sen täydellisyydestä. Kun palaat tekstiin myöhemmin, voit nähdä sen uudessa valossa ja tehdä tarvittavat parannukset. Karsi pois turhat sanat ja tiivistä.
4. Opettele hyödyntämään tarinankerrontaa
Tarinat herättävät tunteita ja auttavat lukijoita muistamaan viestisi paremmin. Kokeile kertoa tarina yrityksestäsi, asiakkaastasi tai omista kokemuksistasi, jotka havainnollistavat tuotteesi tai palvelusi arvoa.
5. Muista ohjata lukijaa eteenpäin
Aina lukijaa ei tarvitse ohjata suoraan ostoskorille, mutta mieti tekstille lopetus, joka saa aikaan liikettä. Se voi olla jokin kysymys, jota toivot lukijan pohtivan. Se voi olla vinkki lisätiedoista, se voi olla jokin yllättävä käänne tai se voi olla kehoitus palata sometilille uudelleen huomenna tiettyyn kellonaikaan.
Sinun on aina mahdollista tekstilläsi napata lukijaa kädestä kiinni ja ohjata hänet eteenpäin.
Onko unelma-asiakas vielä hukassa? Mikäli kaipaat apua omien kirjoittamisen peruskysymysten kanssa, lähde mukaan oppimaan yrittäjän tärkeimmät kirjoitustaidot: STARTTI TAVOITTEELLISEEN KIRJOITTAMISEEN
Kirjoitusharjoitus oman tekstin parantamiseen
Yksi yrittäjän tärkeimmistä kysymyksistä on MIKSI. Vastaamme nimittäin paljon kysymykseen mitä, mitä teemme, mitä palveluita meillä on, mitä tuotteita tarjoamme.
Mutta ehdottomasti tärkeämpiä kysymyksiä olisivat: Miksi teemme sitä mitä teemme? Miksi meillä on juuri nämä palvelut? Miksi tarjoamme juuri näitä tuotteita? Oletko samaa mieltä? Toivottavasti!
Myös kirjoittamisessa meistä tulisi kysyä esimerkiksi: Mikä on tekstin tavoite eli MIKSI tämän tekstin aiomme ylipäätään kirjoittaa? Haluammeko tekstillämme välittää jotain tunnetta, opettaa jotain tai jäädä ihmisten mieleen? MIKSI teksti ansaitsee tulla kirjoitetuksi ja julkaistuksi?
Kun lähdemme kirjoittamaan perustekstien sijaan yritystekstejä, on tuo tavoitteellisuus pääosassa, jos siis haluat oikeasti saada myös tuloksia. (Tästä lisää Startti tavoitteelliseen kirjoittamiseen -kurssilla.)
Mutta sitten itse luvattuun harjoitukseen:
MIKSI -HARJOITUS
TEE NÄIN:
Valitse jokin vanha tekstisi, esimerkiksi aikaisempi somepostauksesi tai blogisi tai jokin pöytälaatikossa oleva raakile.
Ota utelias asenne ja kysy jokaisesta lauseesta MIKSI?.
Jos olet kirjoittanut, että “Tässä meillä on kaunis blondaus”, kysy MIKSI. Miksi se on kaunis? Miksi se on blondaus? Miksi se on tehty?
Jos olet kirjoittanut: “Uusi palveluni on huikea”, kysy miksi se on huikea, miksi se on uusi, miksi se on palvelu.
Kirjaa ylös vastauksesi ja kirjoita itsellesi markkinointiteksti julkaistavaksi vastaamalla kysymyksiisi syvällisemmin. Näin saat tekstiin mukaan runsaasti mielenkiintoa ja syvyyttä.

Kaipaatko lisää näkyvyyttä somessa, innostunutta ja sitoutunutta yleisöä sekä myyntiä, muttet oikein tiedä, kuinka sen tekisit?
Startti tavoitteelliseen kirjoittamiseen -kurssilla opit, kuinka kirjoitat kiinnostavia, innostavia ja myyviä tekstejä omalle sometilillesi. Kasvata seuraajakuntaa, luo sisältöä johdonmukaisemmin ja kirkasta se, kenelle oikeasti teet sisältöäsi.
4 viikon kurssin jälkeen osaat
- kirjoittaa erilaista sisältöä, joka oikeasti kiinnostaa yleisöäsi.
- kirjoittaa koukuttavia tekstejä, jotka jaksaa lukea alusta loppuun saakka.
- kasvattaa yleisön sitoutumista omiin sisältöihin.
- kirjoittaa tekstiä, joka myy.
Lisätietoa kurssista TÄÄLTÄ