Miten kirjoittaa parempia tekstejä markkinointiin? 3 vinkkiä yrittäjälle, mistä aloittaa
lukuaika 8 min. | markkinointi
Parhaimmillaan houkuttelevat tekstit ovat yksi tärkeimmistä myyntivalteistasi, jotka kertovat syyn satsata juuri sinuun. Hyvin kirjoitettu markkinointiteksti voi olla ratkaiseva tekijä siinä, kiinnostuuko potentiaalinen asiakas tuoteestasi tai palvelustasi vai ei.
Mutta miten kirjoittaa parempia tekstejä markkinointiin? Kokosin sinulle tähän blogiin 3 starttivinkkiä, josta omien tekstien kehittäminen kannattaa ehdottomasti aloittaa.

Kun omat tekstit eivät toimi halutulla tavalla – siis tuo luoksesi uusia kiinnostuneita, sitoutuneita yleisöä ja asiakkaita – se johtuu yleensä siitä, että kirjoittamisen peruskysymykset ovat hukassa.
Tämä näkyy usein myös tyhjän paperin syndroomana, eli et oikein tiedä mistä kirjoittaa tai et tiedä mistä oma yleisösi innostuu. Kyse ei kuitenkaan ole siitä, ettet osaa kirjoittaa, vaan siitä, ettet ole vielä kirkastanut itsellesi tiettyjä asioita.
Kirjoittaminen lähtee nimittäin aina muutamista peruskysymyksistä: ”Kenelle kirjoitamme”, ”Miksi kirjoitamme eli mikä on tekstimme tavoite?” ja ”Mikä on oma näkökulmamme asiaan eli miten asiasta puhumme?”.
Nämä kolme asiaa ovat ne avainkysymykset, joihin vastaamalla opit kirjoittamaan tekstejä, jotka saavat yleisösi jalat vipattamaan innostuksesta.
Tänä päivänä ei nimittäin valitettavasti enää riitä, että toistamme samoja asioita, joita Googlen ensimmäiset hakutulokset kertovat, tai asioita, joita kollega sanoi juuri viime viikolla.
Loistava teksti tarvitsee aina syntyäkseen hyvän näkökulman.
Tärkeintä onkin uskaltaa hypätä hiukan syvemmälle omassa toiminnassa, kohdentaa oma viesti tarkasti, miettiä oma päämääränsä ja pohtia, mitä juuri minä voin antaa tähän keskusteluun.
Ja kuinka tämä tehdään? Kokosin tähän 3 ihan simppeliä vinkkiä, joilla voit aloittaa tekstiesi kehittämisen samantien.
Eiköhän siis hypätä suoraan vinkkeihin!

1. Tunne kohdeyleisösi läpikotaisin
Yksi yleisimmistä virheistä markkinointitekstien kirjoittamisessa on se, että viesti yritetään suunnata kaikille. Ja jos yrität puhua kaikille, et todennäköisesti tavoita ketään. Tehokkaan markkinointitekstin kirjoittaminen alkaakin siitä, että tunnistat tarkasti, kenelle puhut ja mitkä ovat heidän tarpeensa.
Kohdeyleisön ymmärtäminen auttaa sinua:
- Valitsemaan oikean sävyn ja tyylin: Puhutko asiantuntijalle vai aloittelijalle? Virallisella vai rennolla sävyllä? Oikean tyylin valinta vaikuttaa siihen, miten viesti koetaan.
- Korostamaan asiakkaille merkityksellisiä hyötyjä: Mikä asiakkaan ongelma on, ja miten juuri sinun tuotteesi tai palvelusi ratkaisee sen? Mitä asiakas etsii elämäänsä ja mitä hän tarvitsee ennen kuin on valmis aloittamaan muutosmatkan elämässään?
- Löytämään oikeat sanat: Mitä paremmin tunnet kohdeyleisösi, sitä paremmin tiedät, mikä saa heidät liikkeelle. Kun tiedät millaisia tunteita, ajatuksia ja motiiveja asiakkaallasi on, opit kirjoittamaan sisältöä, joka on vaikuttavaa ja tuntuu aivan siltä kuin ”teksti olisi kirjoitettu suoraan minulle”.
>> LUE MYÖS: Miten parantaa kirjoitustaitoja? Kirjoitusharjoitus unelma-asiakkaan kirkastamiseen
KIRJOITUSVINKKI:
Hahmottele itsellesi ylös unelma-asiakkaasi ajatuksia, tunteita ja tietoja. Ajattele aina yhtä asiakasta kirjoittaessasi – miten hän vastaisi viestiisi, mitä hän haluaa kuulla, ja mikä saisi hänet toimimaan?
Opettele kirjoittamaan niin, että nostat tekstin alkuun lukijalle eli unelma-asiakkaalle tärkeimmän asian. Esimerkiksi nosta otsikkoosi asiakkaan kannalta tärkein hyöty, lupaus tai kiinnostava yksityiskohta – ei asiaa, jonka itse haluat mieluiten kertoa. Siis esimerkiksi näin…
”Oletko haaveillut paremmasta tahranpoistajasta? Nyt se on mahdollista, sillä valikoimamme uusi tuote pelastaa sinut pulasta.”
Onko unelma-asiakas vielä hukassa? Mikäli kaipaat apua omien kirjoittamisen peruskysymysten kanssa, lähde mukaan oppimaan yrittäjän tärkeimmät kirjoitustaidot: STARTTI TAVOITTEELLISEEN KIRJOITTAMISEEN
2. Aloita vahvalla koukulla
Markkinointiteksteillä on usein vain muutama sekunti aikaa kiinnittää potentiaalisen asiakkaan huomio. Siksi ensimmäinen lause on ratkaisevan tärkeä. Vahva aloitus voi houkutella lukijan jatkamaan ja sitouttaa hänet viestiisi – ja jos hän ei edes pysähdy tekstisi äärelle, eihän hän koskaan saa tietää mitä aiot hänelle kertoa.
Siispä panosta otsikkoon.
>>> Lue myös: Etsinnässä koukuttava otsikko? 50 vaihtoehtoa käyttöösi
Vinkkejä hyvään aloitukseen:
- Esitä kysymys: Kysymyksen avulla voit saada lukijan pohtimaan omaa tilannettaan ja luoda yhteyden. Esimerkki: ”Oletko kyllästynyt siihen, että markkinointisi ei tuota tuloksia?”
- Herätä tunteita: Käytä sanoja, jotka herättävät positiivisia tunteita, kuten intohimoa, iloa tai innostusta. Voit myös herättää empatiaa osoittamalla, että ymmärrät lukijan kipupisteet.
- Aloita yllättävällä faktalla tai luvulla: Tilastot tai mielenkiintoiset faktat voivat kiinnittää huomiota ja herättää kiinnostusta, erityisesti jos ne liittyvät suoraan lukijan tilanteeseen. Esimerkki: ”Tiesitkö, että 70 % yrityksistä menettää asiakkaita huonon viestinnän vuoksi?”
KIRJOITUSVINKKI:
Tee rohkeita valintoja ja käytä aloituksessasi jotain, mikä erottuu ja antaa lukijalle syyn jatkaa tekstin lukemista. Usein parasta on välttää liian ympäripyöreitä lauseita ja mennä suoraan asiaan.
Kohdenna siis otsikkosi suoraan juuri hänelle, jonka haluat pysähtyvän tekstisi äärellä – älä koskaan yritä pysäyttää jokaista kaduntallaajaa.

3. Pyri aktivoimaan lukija
Markkinointitekstin perimmäinen tavoite on saada lukija toimimaan. Oli kyse sitten verkkosivun sisällöstä, uutiskirjeestä tai sosiaalisen median päivityksestä, idea ei ole tiedottaa asioista yksipuolisesti, vaan saada lukija aktivoitua.
Aktivoinnilla voidaan tarkoittaa toki fyysistä toimintaa, kuten liidimagneetin lataamista, tykkäämistä tai seuraamista, mutta yhtä lailla joskus riittää se, että jätä hänet pohtimaan, oivallutat tai jätät häneen jonkin muistijäljen.
Tämän voi tehdä esimerkiksi mielenkiintoisella tarinalla, loistavalla kysymyksellä tai tuomalla esiin jokin uusin näkökulma asiasta.
Yksi tapa aktivoida lukija on tietysti myös lisätä jokin kehoite toimintaan. Mikä on se asia, jonka toivoisit lukijan tekevän lukemisen jälkeen?
Hyvä toimintakehoite on esimerkiksi:
- Ytimekäs ja selkeä: Kerro suoraan, mitä haluat lukijan tekevän. Esimerkiksi ”Osta nyt”, ”Lataa opas”, ”Rekisteröidy” tai ”Ota yhteyttä”.
- Tarjoaa arvoa: Kerro, miksi toiminta kannattaa. Mitä hyötyä lukijalle on siitä, että hän noudattaa kehoitettasi? Voit korostaa tarjousta, yhteisöllisyyttä, lisätietoja tai mahdollisuutta ratkaista jokin ongelma.
- Käytä aktivoivia verbejä: Verbit, kuten ”tutustu”, ”tilaa”, ”tule mukaan”, ”hyödynnä”, ”varaa”, luovat toiminnan tunnetta.
KIRJOITUSVINKKI:
Mieti ennen kirjoittamistasi, mikä on tekstisi tavoite? Mikä oikeastaan haluat kirjoituksellasi saada aikaan? Miksi teksti on yrityksesi kannalta niin tärkeä, että se kannattaa julkaista? Jos tekstisi ei ole tärkeä tai sillä ei ole selkeää tarkoitusta ja tavoitetta – ethän julkaise sellaisia tekstejä.
Lisäksi mieti, tuoko teksti kehiin jotain uutta ja ehkä jopa ennen sanomatonta? Vai onko se aivan samaa peruskauraa, jota netti on jo pullollaan? Lisää mukaan vähintään 1 oma havainto, ajatus tai esimerkki.
Ja tässäpäs ne olivat, starttaa ottamalla nämä kolme keinoa haltuun – ja paranna tekstejäsi!
Kaipaatko lisää vinkkejä kirjoittamiseen? Nämä 3 keinoa ovat loistavia omien tekstien parantamiseen. Mikäli kuitenkin olet valmis oppimaan lisää – ja haluat oppia kirjoittamaan niin, että lukijasi kiinnostuvat, innostuvat, sitoutuvat ja ostavat – kurkkaa STARTTI TAVOITTEELLISEEN KIRJOITTAMISEEN -kurssin pienyrittäjälle.
Sinua saattaisi kiinnostaa myös:
>>> Kirjoita paremmin! 12 kysymystä omien tekstien kehittämiseen
>>> Miten markkinoida yritystä vuonna 2025 (ilman isoa budjettia)

Eikö markkinointisi tuota riittävästi tulosta? Aloita Starttikurssista