Millainen asiakastarina yrityksen kannattaa kirjoittaa?
06/2024 | lukuaika 8 min.
Asiakastarina vai asiakaspalautteita?
Moni yritys kerää asiakaspalautteita, mutta niiden anti jää usein melko laihaksi.
Asiakaspalautteiden rooli markkinoinnin kannalta on tietysti tärkeä, sitä en kiellä. Palautteet antavat vääjäämättömän sosiaalisen todisteen siitä, että tähän tuotteeseen/palveluun kannattaa satsata.
Palautteiden ongelma on kuitenkin niiden pinnallisuus. Usein palautteet ovat ”hei mahtava kurssi” tai ”olen niin tyytyväinen ja suosittelen tätä muillekin” -tyylisiä, mikä ei tänä päivänä oikein riitä vakuuttamaan ostoa pähkäilevää yleisöä.
Myös asiakaspalautteiden on hyvä olla tänä päivänä yksilöllisempiä – sellaisia, jotka eivät vaikuta yrittäjän itsensä kirjoittamilta (tätäkin nimittäin sattuu). Asiakaspalautteiden uskottavuus onkin jo valmiiksi kyseenalainen, valitse siis esille palautteita, joissa on jotakin erityistä.
Mutta asiaan – eli asiakastarinoihin. Jokaisella yrityksellä ja erityisesti palveluyrityksillä, olisi hyvä olla esillä myös vähintään muutamia asiakastarinoita.
Asiakastarina tuo esiin konkreettisesti oston tuoman muutoksen asiakkaan elämässä – ja auttaa ostoa pohtivaa hahmottamaan, millainen muutos omassa elämässään olisi mahdollinen.
Mutta ennenkuin hyppäämme hyvän asiakastarinan pariin, nostan muutaman asian esiin tarinoiden käyttämisestä markkinoinnissa.

Miksi tarinat ovat tärkeitä markkinoinnissa?
Tarinankerronta perustuu ikivanhoihin perinteisiin, mutta sen arvoa ei pidä tänäkään päivänä vähätellä.
Tarinat auttavat meitä muun muassa jäsentämään maailmaamme, niiden avulla tieto kulkeutuu sukupolvelta toiselle ja tarinat ovat tietysti myös voimakas keino vaikuttaa lukijaan. Tarinat jättävät nimittäin meihin muistijäljen aivan eri tavalla kuin esimerkiksi tietoiskuna kerrottu tieto.
Kuuntelemme tarinoita kaikilla soluillamme, eläydymme mukaan tarinan tunteisiin ja tilanteisiin – ja peilaamme päähenkilön tilannetta itseemme. Yksi vastaus tarinoiden merkittävään vaikutukseen löytyykin peilisoluista. Niiden ansiosta samat aivoalueet aktivoituvat silloin kun teemme asian itse ja silloin kun näemme jonkun tekevän kyseisen asian.
Tämä pätee myös tunteiden kokemiseen – kun näemme toisen olevan esimerkiksi surullinen, koemme myös itse herkästi surua.
Siispä mikä olisikaan parempi tapa näyttää asiakkaalle palvelusi voima, kuin tarinat?
Tarinan kautta hän voi kuvitella itsensä tuon asiakastarinan päähenkilöksi. Tuntea samat tunteet – ne epätoivon hetket, mutta myös ilon ja onnen, kun muutos on vihdoin saatu aikaiseksi. Tätä et voi saavuttaa kertomalla kuinka palvelusi on viisi viikkoa kestävä yksilövalmennus, jossa tehdään sitä ja tätä.
Näytä siis asiakkaallesi konkreettisesti mitä teet asiakastarinoiden avulla.
Entä millainen asiakastarina yrityksen kannattaa kirjoittaa?
Millainen on hyvä asiakastarina?
Asiakkaiden tarinat ovat tänä päivänä tärkeä osa yrityksen markkinointia. Kuten jo aiemmin totesin, on tärkeä osata todentaa käytännössä sitä muutosta, jonka oma yritys ja sen palvelut/tuotteet saavat aikaiseksi. Siinä asiakastarinoilla on tärkeä rooli.
1) On kuitenkin ensinnäkin tärkeää, että asiakastarinat tuntuvat aidoilta ja todellisilta (ja ovat tietysti totta!). Kukaan ei nimittäin enää tänä päivänä usko, että ”muutos on kaikille mahdollinen” tai että ”kaikki meni kuin vettä vain”.
Siksi tarinoissa on hyvä uskaltaa nostaa esiin myös ne virheet ja epätoivon hetket. Hyvä tarina ei ole koskaan suoraviivainen, vaan siinä on ylä- ja alamäkiä, käänteitä ja jännitystä päähenkilön puolesta. ”Asiakas tuli palveluuni ja onnistui samantien kaikessa” olisi suoraan sanoen maailman tylsin tarina.
Hyvä asiakastarina kertookin jotain sellaista, minkä todenmukaisuutta ei voi kyseenalaistaa. Se kertoo yhden ihmisen kokemuksen, joka on inhimillinen ja subjektiivinen kokemus asiasta. Sen tarkoitus ei ole kuulostaa siltä, että asia on kaikille mahdollinen, vaan nimenomaan korostaa yksilöllisyyttä ja samaistumispintaa.
2) Toinen tärkeimmistä asioista asiakastarinoissa on kirjoittaa sellaisten asiakkaiden tarinoita, jollaisia haluat houkutella myös lisää. Haluat, että unelma-asiakkaasi voi samaistua tarinaan ja nähdä siinä itsensä – sekä tarinan nykyhetkessä että tulevassa, onnistuneena ja muuttuneena.
Onkin tärkeä pohtia kuka unelma-asiakkaasi todellisuudessa on, ja kuka nykyisistä asiakkaistasi vastaa häntä kaikkein eniten. Tarinan avulla ostoa pohtiva asiakas voikin kuvitella itsensä tuon tarinan päähenkilön saappaisiin ja visualisoida myös oman muutosmatkansa.
Asiakastarinat ovatkin usein joko muutos- tai sankaritarinoita. Molemmat ovat oikein hyviä vaihtoehtoja.
Muutostarina nostaa esiin usein asiakkaan henkisen/sisäisen muutoksen – kuinka henkilöstä tuli itsevarmempi, näkyvämpi, enemmän oma itsensä, onnellisempi tai energisempi.
Sankaritarina nostaa usein enemmän esiin ulkoista muutosta – kuinka henkilö sai haluamansa työpaikan, aloitti uuden koulutuksen, tienaa nyt viisi tonnia kuukaudessa tai sai ensimmäisen asiakkaansa.
>> Eri tarinatyyppejä opettelemme kirjoittamaan myös mm. Kirjoitusakatemiassa
Kirjoittamisen voit aloittaa myös nappaamalla tekstin pohjaksi alta löytyvän hyvän tarinan rakenteen.

Ota kirjoittamisen avuksi hyvän tarinan rakenne
Yksi keino hyödyntää tarinallisuutta on ottaa oppia tarinan kaaresta. Tai oikeammin sanotttuna puhun juuri nyt draaman kaaresta, jota voit soveltaa niin some-, blogi-, uutiskirje- ja nettisivuteksteihin. Draaman kaarta noudattaen voit luoda myös sykähdyttävän Instagram tarinakokonaisuuden tai Reelsin.
Draaman kaaresta löytyy lukuisia esimerkkejä hakemalla, mutta tiivistetysti se menee näin:
- Keskeiset henkilöt ja tapahtumapaikka esitellään
- Toiminta lähtee syvenemään, tielle tulee esteitä ja ristiriitoja
- Päästän huippukohtaan, ristiriita puskaantuu ja tapahtumat saavat uuden käänteen
- Tilanne tasaantuu ja avoimiksi jääneet kysymykset saavat vastauksen
- Lopetus eli katsoja saa tietää miten päähenkilölle kävi
Myöskään asiakaspolku oston jälkeen ei useinkaan ole suoraviivainen. Ehkä ensin kurssi jää kesken, mutta sitten asiakas palaa tehtävien pariin. Tai hän kohtaa paljon ulkoista vastustusta omasta muutoksestaan. Tai oma usko meinaa loppua kesken, mutta oman ansiokkaan toimintasi ansiosta ylitätte esteen yhdessä.
Lopulta koittaa paluu normaaliin arkeen – ja tätä asiakastarinasta ei kannata unohtaa. Asiakkaasi muutostarina ei nimittäin pääty siihen, kun kurssisi tai valmennuksesi loppuu, vaan on tärkeää näyttää asiakkaalle myös tulevaisuus. Kuinka muutos jalkautui uuteen arkeen? Kuinka päähenkilö jatkaa elämäänsä tai kuinka päähenkilö näkee tulevaisuutensa.

Tässä siis muutama huomio hyvästä asiakastarinasta!